Despre festival
Cu bucurie vă anunțăm că Festivalul concurs național de cultură și civilizație „CDIdei în cărți”, a ajuns la a a IX-a ediție. Inspirat de activitatea de animație de lectură Muzeul Literar, acest festival continuă să încurajeze și să celebreze pasiunea pentru lectură și creativitatea elevilor din întreaga țară.
Muzeul literar a fost întotdeauna o experiență captivantă pentru cei implicați. Elevii au oportunitatea de a se aventura în lumi literare fascinante și de a împărtăși ulterior viziunea lor cu publicul.
Fie că au creat machete impresionante ale scenelor din cărți sau au realizat materiale promoționale creative precum afișe sau booktrailere, fiecare contribuție a fost o manifestare a imaginației și a talentului lor.
Cu mândrie, putem spune că această ediție a atras un peste 4800 de elevi din 270 de școli din 31 de județe din întreaga țară care s-au înscris pentru a-și împărtăși creațiile și pentru a intra în competiția pentru manifestarea și recunoașterea competențelor lor.
Festivalul “CDIdei în cărți” nu este doar o competiție, ci și un prilej de întâlnire și de împărtășire a pasiunii pentru lectură între elevi, profesori și iubitori de carte. Este un eveniment care sărbătorește nu doar creația literară, ci și comunitatea dedicată dezvoltării personale și culturale a tinerilor.
Suntem nerăbdători să vedem ce creații minunate vor fi prezentate în cadrul festivalului și să împărtășim bucuria lecturii și a creativității alături de toți participanții.
Haideți să ne bucurăm împreună de această ediție a Festivalului CDIdei în cărți și să aducem lumina cărților în inimile și mințile noastre!
Găsiți Metodologia de organizare și desfășurare a Festivalului aici : https://cdidei.excelentasibiu.ro/wp-content/uploads/2024/02/Metodologiecdiv9.2_2024.pdf
Festivalul concurs național de cultură și civilizație „CDIdei în cărți”, ediția a IX-a, 2024, organizat de Centrul Județean de Excelență Sibiu, este din nou inclus în Lista proiectelor de educație extrașcolară internaționale, naționale, regionale și interjudețene organizate în anul școlar 2023 – 2024, aprobată prin Ordinul nr. 3.468/29.01.2024 și inclus, prin nota 24954/01.02.2024, în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale finanțate de Ministerul Educației, anul școlar 2023-2024 și se desfăsoară în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a activităților educative , școlare și extrașcolare aprobat prin OMECTS nr. 3035/2012 și cu Adresa ME 25144/7.02.2024.
Echipa
Echipa de proiect la nivel național, care va fi responsabilă de planificarea, implementarea și evaluarea Festivalului național „CDIdei în cărți” 2024, este formată din:
– Echipa de management: coordonatori/ responsabili naționali și judeţeni (reprezentanții Caselor Corpului Didactic, ai Centrelor Județene de Excelență), reprezentanți ai partenerilor implicați în managementul proiectului, reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare Județene;
– Echipa de implementare: directorii unităților de învățământ înscrise în proiect, responsabilul la nivelul fiecărei unități înscrise în proiect, coordonatorii echipelor de elevi, echipe de implementare județene (prin decizia directorului CCD/ CJEx din județul respectiv/ sau a directorului CJEx Sibiu), colaboratori inspectori şcolari și alți reprezentanţi ai celorlalți parteneri implicați în proiect.
În anul 2024 Festivalul se desfășoară pe trei categorii de vârstă astfel:
- clasele V-VI
- clasele VII- VIII
- clasele IX-X
- clasele XI- XII
Festivalul-concurs „CDIdei în cărți” se desfășoară în anul 2024 la nivelul următoarelor etape: județeană/ regională și națională.
Unităţile care se înscriu la Festival vor primi Metodologia de organizare şi desfăşurare a Festivalului – concurs „CDIdei în cărți”, ediţia a IX-a-a, 2024, criteriile şi instrumentele de evaluare.
Ce au de făcut elevele şi elevii?
•să formeze o echipă de trei eleve/ elevi din aceeaşi categorie de vârstă. Echipa va fi coordonată de un cadru didactic, profesor documentarist/ bibliotecar/ documentarist;
•să aleagă o lucrare pe care să o citească;
•să se înscrie la Festival (prin coordonatorul echipei de proiect);
•să îşi planifice activitatea în proiect;
•să citească lucrarea şi să stabilească obiectul pe care îl vor confecţiona;
•să participe la atelierele de pregătire organizate de Centrul Județean de Excelență
•să realizeze cele trei produse pentru prezentarea în cadrul festivalului:
•fișa lucrării citite,
•jurnalul echipei și
•obiectul realizat/ confecționat (machetă/ afiș/ booktrailer)
•Să se pregătească și să-şi prezinte produsele în cadrul Festivalului în diferite etape
Informații despre edițiile anterioare ale Festivalului CDIdei în cărți de găsesc aici.